
Odakle potiče mio-inozitol?
Mio-inozitol se sintetiše u mozgu, delimično u jetri, bubrezima i verovatno u svim tkivima. Mio-inozitol je takođe strukturna komponenta ćelijskih membrana.
Iz našeg tela
Prisutan je u krvotoku. Apsorbuje se iz krvi od strane ćelija koje ne mogu da ga sintetišu. Nakon što se apsorbuje u crevima, on obogaćuje mozak, srce i druge organe, kao i koštani i reproduktivni sistem. Bakterije koje su prisutne u čovekovom organizmu, uključujući one koje nastanjuju probavni trakt, takođe proizvode mio-inozitol.
Iz hrane
Bogati izvori mio-inozitola su: citrusno voće, proizvodi od integralnih žitarica, orasi (kikiriki), semenke (pšenične klice), mahunarke (pasulj) i kvasac. Da bi bilo u mogućnosti da iskoristi mio-inozitol ih unete hrane, telo mora da koristi fitazu, enzim koji se nalazi u intestinalnim tečnostima i intestinalnim vilusima. Iz tog razloga, ukoliko postoje bilo kakve abnormalnosti u intestinalnom delu tela, moguće je da se razvije deficijencija inozitola. Nedostatak inozitola može takođe biti povezan sa neodgovarajućom dijetom, posebno dijetom koja se sastoji isključivo od proizvoda i obroka spremljenih u mikro-talasnoj pećnici. Obroci spremljeni u mikro-talasnoj pećnici imaju smanjen sadržaj prirodnih biološki aktivih supstanci.